Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mandlová hmota

18. 4. 2010

- 150 g sušeného mléka polotučného
- 270 g moučkového cukru
- 30 g ztuženého 100% tuku (nejlépe Omega, ta není moc cítit)
- 50 g světlého medu
- 1 lžička rumu
- 1/2 lžičky mandlového aroma
- 2-3 lžíce vody

Sypké přísady prosyjeme, smícháme, přidáme rozehřátý tuk, med, rum, aroma a během zpracovávání přidáváme podle potřeby vodu a popř. barvivo.
Těsto se musí pořádně propracovat a sypké přísady prosít, jinak se budou tvořit hrudky a při vyvalování bude těsto praskat.
Opatrně s vodou! Kdyby bylo těsto řídké, přidáme buď cukr, nebo sušené mléko. Hmota brzy ztvrdne, musí se ní pracovat rychle. Jinak se dá nahřát v mikrovlnce. Třeba jen na 10 vteřin a pak opět propracovat.

Ještě a hlavně používám na potahování a kytičky kupovanou potahovou hmotu White Icing. Má ale jinou příchuť, citronovo-vanilkovou, ale z těch kupovaných hmot je nejchutnější. Teď se sem dostala nová hmota z Maďarska, Formix, ještě jsem jí nezkoušela, ale prý je nejvíce chuťově podobná mandlovce.
A naučila jsem se mojí mandlovku s tím White Icingem míchat. Půl na půl. Má to pak dobrou chuť a tak rychle to netvrdne, jako samotná mandlovka.