Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dortový korpus

12. 3. 2010

Potřebujeme:

  • 4-5 vajec

  • 25 dkg moučkového cukru

  • 25 dkg polohrubé mouky

  • 1/2 prášku do pečiva

  • 1 vanilkový cukr

  • 1/2 skleničky oleje

  • 3/4 sklenička vlažné vody

  • rum, citron, špetka soli

 

Postup:

   Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky dáme do mísy, k nim přisypeme moučkový cukr, vanilkový cukr a trochu rumu. Poté začneme vše šlehat (nejlépe robotem – ušetří práci). Když se žloutky s cukrem trošku ušlehají, začneme přilévat vlažnou vodu (vždy tak 2 polévkové lžíce) a šleháme do pěny několik minut.

  Po dobu šlehání si můžeme vymazat a vysypat dortovou formu. Já používám na vymazání obyčejné máslo a vysypávám buď hrubou moukou, nebo strouhankou. Vedle do mísy si nachystáme olej, špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru a poté přilijeme vyšlehané žloutky s cukrem a rumem. Zamícháme a přisypáváme polohrubou mouku. Když je vše pečlivě promíchané, přidáme sníh z bílků a opatrně ho do těsta vpracujeme.

  Hotové těsto liteme rovnoměrně do dortové formy a dáme péct. Já peču dorty v el. troubě na 170 stupňů. Těsto je hotové, když se zvedne a začne se odtahovat od formy, nebo zkoušíme špejlí.

  Pečený korpus vytáhneme z trouby, opatrně, abychom s formou nikde nezavadili, těsto by kleslo a srazilo by se a necháme ho chladnout ve formě. Nesmí se vyklápět horký, protože by se také mohl srazit a klesnout, takže já ho vyklápím, až když je korpus vlažný. Když korpus vychladne, rozkrájíme ho podél na tři části, pokapeme rumem, promažeme marmeládou a krémem a pak přijde na řadu zdobení.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář